Dispreț și sfidare: Autostradă cu dedicație

Dispreț și sfidare: Autostradă cu dedicație

39
0
DISTRIBUIȚI

Unul dintre organizatorii marșului motorizat din Moldova după ce Guvernul a anunțat ca prioritate Autostrada Sudului: Dispreț și sfidare. Se pare că vor să vadă proteste și mai mari și mai radicale

”Este un act de dispreț și sfidare. Se pare că vor să vadă proteste și mai mari și mai radicale”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Radu, unul dintre organizatorii marșului motorizat ”Moldova vrea Autostradă” după ce Guvernul a declarat, marți, proiect strategic autostrada Sudului, care va lega Bucureștiul de Alexandria, Craiova și Lugoj. Anunțul Guvernului a veni la trei zile după ce o mie de șoferi din Moldova au venit sâmbăta în București la un miting prin care au cerut construirea A8, fiind exasperați de inacțiunea guvernului.

Dan Radu: ”Este a nu știu câta schimbare de priorități. În declarația domnului vicepremier Viorel Ștefan sunt două probleme majore. Prima ar fi reapariția Autostrăzii Sudului ca prioritate națională, autostradă care nu este prinsă în nici un plan european din câte știu. A doua problemă: introducerea autostrăzii Iași – Târgu Mureș în sistemul de finanțare PPP. Autostrada Sudului nu este acum o prioritate mai mare decât autostrada Iași – Târgu Mureș. Cea de-a a doua crează o oportunitate de dezvoltare pentru o întreagă regiune. Autostrada Iași – Târgu Mureș este o prioritate în Ten T – Core, adică beneficiază de finanțare nerambursabilă de la UE. Pe de altă parte, legătura sudului cu Vestul Europei ar trebui să se facă prin ruta Craiova Pitești Sibiu. Comisarul european Corina Crețu s-a plâns ieri la Bacău că nu a primit proiecte de infrastructură serioase din România pe tema exercițiul 2014 – 2020, a primit patru de fapt dar niciunul nu era din Moldova. Intenția noastră ca și Asociație este de a avea acțiuni de protest până când Guvernul va înțelege că autostrăzile din Moldova care trebuiau făcute demult sunt în pragul de a pierde finanțările și de a lăsa în subdezvoltare toată regiunea de Est a țării.”

Guvernul Dăncilă a declarat proiect strategic autostrada Sudului, care va lega Bucureștiul de Alexandria, Craiova și Lugoj, a anunțat marți vicepremierul Viorel Ștefan. Guvernul vrea să finanțeze Autostrada Sudului (550 km) prin parteneriat public-privat (PPP). În paralel, proiectul cerut în stradă de moldoveni, autostrada A8 care să lege Iași de Târgu-Mureș, a fost blocată la începutul anului de Compania de Autostrăzi și intră în al 11-lea an de îngheț.

Vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat marți cele trei proiecte strategice pe care Guvernul vrea să le realizeze prin PPP: autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (care leagă Iașul de est, nu de vest), autostrada Sudului (care trece prin județul Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea) și autostrada Ploiești – Râșnov (care urma să fie realizată printr-un parteneriat cu Banca Mondială).

Autostrada A8 este în moarte clinică. Ultimul eveniment notabil s-a înregistrat în februarie 2008, când a fost reziliat contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pe porțiunea Târgu Mureș – Ditrău, potrivit monitorizării HotNews.ro. Autostrada care ar trebui să Moldova de Vest e doar pe hârtie, cu zero lucrări. Acum, autoritățile se pregătesc să contracteze un nou Studiu de Fezabilitate, potrivit HotNews.ro.
Reamintim că circa o mie de șoferi din Moldova au venit sâmbăta trecută în București la un miting prin care au cerut construirea A8, fiind exasperați de inacțiunea guvernului. Protestatarii nu au fost lăsați de jandarmi să intre cu mașinile în Piața Victoriei, pe motiv că ar fi periclitat pietonii care participau la Noaptea Muzeelor. – sursa: G4media.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ