AVENTURILE LUI VICTORAS

AVENTURILE LUI VICTORAS

325
0
DISTRIBUIȚI

dovada PontaPonta a blocat, în calitate de premierm anchetarea Holzindustrie Schweighofer

In 2015, un control privind activitatea Holzindustrie Schweighofer SRL Radauti, scoate la iveala detalii incredibile. Actiunea de verificare a fost efectuata de Corpul de Control de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) si viza activitatea agentului economic pe perioada august 2012 – iulie 2014. Raportul controlului a fost trimis pe data de 21 ianuarie 2015, cand premier era Victor Ponta, scrie Bună Ziua Iași.

Personal, Victor Ponta a pus „Nu” pe raportul inspectorilor, susține sursa citată.

Astfel, au fost verificate facturile, avizele de insotire pentru materialele lemnoase, notele de intrare receptie sau bonurile de cantar rezultate la intrarea materialului lemnos in incinta fabricii. Controalele inspectorilor au vizat, in special, partea de biomasa, adica lemn de foc, tocatura, deseuri, coaja sau lemn spart.

Unitatea de masura pentru aceste produse este de atrotona – o tona de lemn cu un continut de apa de zero la suta si de lutrotona- o tona pentru lemnul aflat in stare naturala, cu continut de apa. Strigator la cer este ca raportul a fost transmis superiorilor, care au pus un mare „NU” pe concluziile emise. Semnalul era ca inspectorii s-au bagat unde nu trebuia. In acea perioada, ministru la Mediu era Gratiela Gavrilescu

Acelasi raport al Corpului de Control arata ca, in perioada amintita, Holzindustrie Schweighofer SRL a declarat in gestiune o cantitate de biomasa de 427.553 tone. Dintr-un copac exploatat, biomasa rezultata este de 10-12 la suta. In aceste conditii, firma austriaca a taiat din padurile tarii lemn de cel putin 4,2 milioane tone. In cei doi ani, din cantitatea totala de biomasa, iesirea a fost de 362.552 tone, din care prin vanzare si transfer cantitatea de 135.822 tone, iar prin consum propriu cantitatea de 226.370 tone.

La un moment dat, inspectorii au constatat ca austriecii sunt evazionisti. Cantitati masive de biomasa au fost declarate ca nu ar avea valoare comerciala. Astfel, o cantitate de 85.204 atrotone (masa lemnoasa cu zero continut de apa) de coaja si chips-uri, inregistrata in gestiunea de biomasa a societatii, a fost trecuta cu valoarea zero. Tot cu valoare zero a fost inregistrata si cantitatea de 66.831 atrotone. Numai ca, 62.873 atrotone au fost vandute catre alte firme, fara sa fie depusa o declaratie fiscala. Restul cantitatii ar fi fost folosita pentru propriul consum.

”A mai fost inregistrata in gestiune cantitatea de 7.286 atotrone lemn spart care provine din deprecierea mecanica in timpul manipularii bustenilor in depozitul de busteni pentru care nu au fost prezentate procese verbale de sortare/depreciere, iar in SUMAL (sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase – n.r.) au fost inregistate ca si consum. Fata de introducerea in circuitul economic a cantitatilor de biomasa cu valoare ”0”, se impun verificari de specialitate de catre reprezentantii Agentiei Nationale de Administratie Fiscala si recalcularea balantei stocurilor si a cantitatilor avizate”, se arata in raportul Corpului de Control.

Grav este si faptul ca firma austriaca nu avea toate actele in regula, necesare pentru exploatarea biomasei, ce provin din sivicultura si industriile conexe. In consecinta, in 2013, Holzindustrie Schweighofer SRL nu a respectat avizele emise de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare din Suceava, Cluj Napoca si Brasov. Astfel, exploatarea neavizata de autoritati implica o cantitate de aproximativ 37 de mii de tone. Nu in ultimul rand, avizele au fost anulate in luna iulie 2014.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ