ASCUNDETI-VA PE UNDE PUTETI! COD ROSU DE CALDURA!

ASCUNDETI-VA PE UNDE PUTETI! COD ROSU DE CALDURA!

229
0
DISTRIBUIȚI

Meteorologii au emis cod roşu de caniculă pentru partea de vest a ţării, pentru estul regiunii fiind în vigoare codul portocaliu. Atenţionările, valabile vineri şi sâmbătă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 39 şi 42 grade Celsius. Este pentru a doua oară în această vară când se emite avertizarea de cod roşu de caniculă şi pentru a patra oară în istorie când se întâmplă asta.

Vineri şi sâmbătă, valul de căldură care a debutat luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade, anunţă meteorologii.

În aceeaşi perioadă este încod rosu vigoare şi un cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, anunţă ANM.

Este al doilea cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind dat la începutul lunii iulie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ