Sevil Shhaideh, propunerea PSD și ALDE pentru funcția de premier

Sevil Shhaideh, propunerea PSD și ALDE pentru funcția de premier

298
0
DISTRIBUIȚI

sevil_-_sevil_shhaideh_sumanariu_3Sevil Shhaideh, propunerea PSD și ALDE pentru funcția de premier. ”Eu aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcția de președinte, dar am ținut cont de afirmațiile repetate ale președintelui, precum și de legea în vigoare”, a afirmat președintele Liviu Dragnea la ieșirea de la consultările de la Cotroceni.

În același timp a trebuie să țin cont și de câteva principii pentru desemnarea premierului. ”Un om în care să am încredere totală”, care ”trebuie să urmeze în detaliu” programul de guvernare. Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, astfel încât până la 15 ianuarie să avem un guvern și să putem adopta bugetul, a mai spus Dragnea.

Nominalizarea făcută de Liviu Dragnea pentru funcția de premier este Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării Regionale, cea care, aproape 20 de ani a fost director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa, iar din 2012, după ce Liviu Dragnea a preluat conducerea MDRAP, a fost secretar de Stat.

Sevil Shhaideh are 52 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution. În perioada 1987-1991, a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu.

Liviu Dragnea a infirmat acest lucru, precizând că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost “martor”, alături de alte persoane.”În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori. Nu există termenul de naş şi fin“, a spus Dragnea la vremea respectivă.

 Variantă de guvern – Cotidianul ”Adevărul” prezintă miercuri o schiţa de guvern pe care a negociat-o PSD cu ALDE. PSD va forma o majoritate parlamentară cu ALDE, iar împărţirea în guvern se va face proporţional între cele două partide. Potrivit înţelegerii, ALDE ar trebui să aibă trei ministere în viitorul guvern, iar restul va fi completat de oameni propuşi de PSD. Funcţia de premier este o surpriză chiar şi pentru partid, căruia Dragnea i-a cerut mandat în alb pentru propunerea pe care o face preşedintelui Klaus Iohannis.

Guvernul pregătit de PSD – ALDE

Ministerul de Interne – Gabriel Vlase.  A fost preşedintele Comisiei de control al SIE şi al Comisiei de Apărare din Parlament. Vlase a devenit vicepreşedinte al PSD la ultimul Congres al partidului care a avut loc anul trecut.

Ministerul Apărării – Georgian Pop. Fostul preşedinte al Comisiei de control al SRI şi vicepreşedinte PSD, Pop a fost ales pe lista PSD Bucureşti pentru Camera Deputaţilor şi a lucrat la programul de guvernare privind Apărarea.

Ministerul Economiei – Mihai Tudose. Mihai Tudose a mai ocupat portofoliul Economiei în perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015, în Guvernul Ponta. Este vicepreşedinte al PSD ales la ultimul Congres al partidului.

Ministerul Energiei – Andrei Gerea (ALDE). A mai ocupat funcţia de ministru al Energiei, dar şi al Economiei, ambele în guvernele Ponta.

Ministerul Fondurilor Europene – Marius Nica. A mai ocupat funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Ponta, a absolvit Academia de Informaţii, a lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii. A fost şi preşedinte al CA al Loteriei.

Ministerul Dezvoltării Regionale – Vasile Dîncu sau Marcel Ciolacu. Vasile Dîncu a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi în Guvernul Cioloş, dar susţinut de PSD. Marcel Ciolacu a fost secretarul Camerei Deputaţilor şi este unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea.

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc. A mai fost ministrul Justiţiei în Guvernul Ponta, dar ca tehnocrat, şi este candidat al PSD Bucureşti pentru Senat. Cazanciuc eset cel care a lucrat la programul de guvernare pe Justiţie.

Ministerul Transporturilor – Mihai Fifor. Este preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a doua funcţie ca ierarhie în partid după preşedinte.

Ministerul Agriculturii – Paul Stănescu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, Stănescu este unul dintre vechii baroni care au rămas apropiaţi de Liviu Dragnea.

Ministerul Sănătăţii – Sorina Pintea, Ioanel Sinescu sau Florian Popa. Sorina Pintea este directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare şi deschide lista PSD Maramureş pentru Senat. Lui Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, i-a mai propus să fie ministru al Sănătăţii de mai multe ori, dar a refuzat. O altă variantă este chirurgul Florian Popa.

Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu (ALDE) sau Mihnea Costoiu (PSD). Sorin Cîmpeanu fost ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, fost premier interimar, actual candidat al ALDE Bucureşti pentru Camera Deputaţilor. În negocierile cu PSD, ALDE va cere portofoliul Educaţiei pentru Sorin Cîmpeanu. În cazul în care PSD nu va ceda Ministerul Educaţiei formaţiunii lui Tăriceanu, PSD ar puta să-l propună pe Mihnea Costoiu în funcţia de ministru al Educaţiei. Costoiu este candidat al PSD Bucureşti pentur Senat.

Ministerul Muncii – Rovana Plumb. A mai fost ministru al Muncii în Guvernul Ponta, dar Liviu Dragnea a fost nemulţumit de cum a redactat legea salarizării. O varianată ar putea fi Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriel Petrea. Este preşedintele Tineretului Social-Democrat (TSD) şi a deschis lista PSD Bucureşti pentru Camera Deputaţilor

Ministerul Culturii – Ionuţ Vulpescu. A mai deţinut funcţia de ministru al Culturii şi în Guvernul Ponta şi a candidat pentru o funcţie de senator pe listele PSD Bucureşti.

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu.  Diplomat de carieră, Aurescu a fost ministru de Externe în Guvernul Ponta şi acum e consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis.

Ministerul Mediului – Graţiela Gavrilescu (ALDE ) sau Daniel Constantin (ALDE). Graţiela Gavrilescu a mai fost ministru al Mediului şi în Guvernul Ponta. Daniel Constantin este copreşedinte ALDE, fost ministru al Agriculturii.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, loc care ar putea fi preluat din februarie de preşedintele PSD Liviu Dragnea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ