GATA, A VENIT IARNA!

GATA, A VENIT IARNA!

310
0
DISTRIBUIȚI

viscol-ninsoareCod portocaliu de viscol în București și 15 județe – Capitala și 11 județe vor fi vineri, de la ora 2.00 până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar alte 15 județe din estul, sudul și centrul țării au fost atenționate cu cod galben de ninsori viscolite, valabil de joi seara până vineri seara. De vineri și până la începutul săptămânii viitoare, vremea va fi geroasă, iar temperaturile minime vor fi frecvent între minus 25 și minus 15 grade Celsius.

Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de Administrația Națională de Meteorologie, în a doua parte a nopții de joi spre vineri și în cursul zilei de vineri, în București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 – 85 kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada.

Avertizarea cod galben de ninsori va intra în vigoare joi, la ora 22.00 și va fi valabilă până vineri, la ora 20.00, în județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Sibiu.

Începând de joi seară, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă

În Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei va fi viscol, cu intensificări ale vântului ce vor ajunge la 50-70 de kilometri pe oră. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăși 80-90 de kilometri pe oră, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului, pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei.

Începând de vineri seara, până sâmbătă, la ora 10.00, vor fi sub avertizare cod galben județele Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Iași și Neamț.

În Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50-55 de kilometri pe oră și pe arii restrânse 70 de kilometri pe oră, temporar viscolind și spulberând zăpada.

Unele intensificări ale vântului vor fi și în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

Recomandările polițiștilor pentru circulația în condiții de iarnă – În condiţiile producerii unor fenomene care pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), polițiștii recomandă atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Adoptați o manieră prudentă de conducere şi adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.

Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare.Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ