PRIMĂRIA CAPITALEI A TOCAT TREI SFERTURI DIN FONDUL DE REZERVĂ

PRIMĂRIA CAPITALEI A TOCAT TREI SFERTURI DIN FONDUL DE REZERVĂ

343
0
DISTRIBUIȚI

 

Pomeni, paranghelii, voucere de vacanță pentru angajați

Patru rectificări de buget în 2017

 

Dacă asupra Bucureștiului se va abate vreo calamitate, cum ar fi un cutremur, municipalitatea nu mai are bani să intervină. Potrivit datelor din buget, Primăria Capitalei a tocat deja aproape trei sferturi din banii alocați fondului de rezervă pe cheltuieli de funcționare, inclusiv pentru voucherele de vacanţă ale angajaților. În schimb, pentru dezvoltarea orașului s-au consumat mai puțin de 20% din totalul bugetului alocat. Consilierii opoziției constată diferențe foarte mari la prețurile de achiziții pentru echipamente de la o instituție la alta, bani risipiți pe publicitate și prețuri umflate la programe IT.

Cotidianul.ro scrie că în sistemul bugetar este destul ca angajații să solicite creșteri de finanțare pentru cheltuieli de personal, ca să le și obțină. Cel puțin așa reiese din documentul publicat de Primăria Capitalei pentru a patra rectificare bugetară pe 2017. Săptămâna trecută, consilierii generali au aprobat noi sume de bani care vor fi acordate angajaților din primărie și din instituțiile subordonate acesteia. Consilierii generali au votat voucherele de vacanță, premierile și alte drepturi de personal pentru subalternii Gabrielei Firea. Banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Primăriei Capitalei, care ajunge la cheltuieli de 74,49% din bugetul total. Din anexa proiectului de hotărâre reiese că se vor cheltui în plus 40 milioane lei. ”Aproape în totalitate, solicitările instituțiilor subordonate vizează posibilitatea finanțării de creșteri la cheltuieli de personal, legate de numeroasele reglementări aplicabile în domeniu din ultima perioadă. Am optat pentru includerea sumelor în buget, așa cum au fost transmise pe răspunderea instituției solicitante, până la clarificarea posibilității plății efective ce se va efectua caz cu caz, între instituția respectivă și trezoreria de sector și în cazul PMB cu Trezoreria Municipiului București. Clarificarea va avea ca obiect atât voucherele de vacanță, cât și premii și alte drepturi de personal”, se arată în expunerea de motive. Raportul de specialitate al Direcției Buget arată că s-a solicitat instituțiilor de interes local identificarea în bugetele proprii a surselor de finanțare a sporurilor de personal, dar foarte puține au realizat economiile necesare aplicării acestei măsuri.

”Prin urmare, propunem suportarea din Fondul de Rezervă a cheltuielilor suplimentare solicitate. (…) Modificările propuse se realizează în condiții de echilibru bugetar și în condițiile în care la data prezentei veniturile previzionate pe semestrul I sunt realizate în procent de 102% (încasări de 46 milioane lei peste nivelul planificat la cote și sume defalcate din impozitul pe venit)”, se spune în document. Interpelat de consilierii generali de unde vine urgența rectificărilor salariale, un reprezentant al PMB a apus că de la 1 iulie se aplică noua Lege a salarizării unitare.

 

Două miliarde de lei vechi o masa de naștere

 

Consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a criticat maniera în care cele 405 pagini de buget
le-a­u fost transmise aleșilor locali cu o zi înaintea votului. „Ca de obicei, prevederile Legii 273/2006 privind finanțele publice locale nu sunt respectate, proiectul nu a fost pus în transparenţă decizională timp de 15 zile, iar formatul în care a fost publicat nu este deloc user-friendly!”, spune fostul prefect al Capitalei Cătălin Deaconescu. El a observat însă diferențe majore de prețuri la unele piese și echipamente de achiziție. ”O masă de naștere, estimată la aproape 200.000 lei, ceea ce mi se pare foarte mult. O freză de zăpadă poate costa 6.000 lei la Administrația Străzilor și 7.600 lei la ALPAB. Nu înțeleg de unde această diferență. Un calculator este estimat diferit, în funcţie de cine îl cumpără: 3,5 mii lei la PMB, 2,65 mii la un spital şi 5 mii la un teatru. Un ecograf este estimat de la 60 mii la 450 mii lei! Și, bineînțeles, favoritele mele: bani pentru publicitate la două dintre subordonatele CGMB, dintre care 200.000 de lei pentru Poliția Locală, să facă un proiect pentru educarea populației. (…) Dincolo de trei busturi de 240.000 lei la Administrația Cimitirelor, am văzut un program de registratură electronică estimat la 50.000 lei. (…) Când eram la Prefectură am dat 2.000 euro pe acest program”, a spus Deaconescu.

În replică, un reprezentant al PMB a spus că diferențele de preț în ceea ce privește aparatura medicală trebuie semnalate Ministerului Sănătății.

Mizerie-gunoaie

Aici sunt banii bucureștenilor

 

Cheltuielile de personal sunt estimate la 40 milioane lei, din care 25 milioane pentru majorarea salariilor de bază, iar 1,6 milioane lei pentru vouchere de vacanță. Pentru decontarea transportului în comun al angajaților se vor acorda alte 23 milioane lei, suma totală ajungând la 573 milioane lei. De aici reiese că a crescut numărul angajaților din Primăria Capitalei.

Pentru Direcția Generală de Poliție Locală, cheltuielile de personal au fost majorate cu 5,4 milioane lei, ajungând la 45 milioane lei.

Pentru Administrația Cimitirelor, creșterea cheltuielilor de personal este de 1,5 milioane lei.

Pentru Administrația Lacuri Parcuri Agrement București (ALPAB), cheltuielile de personal vor crește cu 4,1 milioane lei, ajungând la 21 milioane lei.

Creart a cerut 3,3 milioane lei pentru proiecte culturale.

Teatrul ”Stela Popescu” solicită 1,4 milioane lei pentru bunuri și servicii și pentru proiecte culturale.

Teatrul Mic vrea alte 3,1 milioane lei pentru proiecte culturale, reparații curente și alte cheltuieli de funcționare.

Teatrul Evreiesc de Stat solicită684.000 lei pentru suplimentarea unor cheltuieli cu bunuri și servicii.

Teatrul de Comedie vrea 820.000 lei pentru bunuri și servicii și proiecte culturale. – sursa – www.cotidianul.ro, foto – BucurestiFM

PS Acest material nu este impotriva doamnei primar general, ci se vrea un semnal de alarma asupra modului in care sunt cheltuiti banii intr-o capitala in care traficul este tot mai sugrumat,iar in cazul unui cutremur am avea de-a face cu un haos general.

Credem ca a venit vremea ca lucrurile sa se indrepte!

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ